Skip to main content

Terugblik online kenniscirkel gezondheid en digitale zorg

Op maandag 17 april organiseerde Biblionet Drenthe een online kenniscirkel over het thema gezondheid en digitale zorg. We gingen in gesprek over het belang om met dit thema aan de slag te gaan, en wisselden uit hoe elke bibliotheek de dienstverlening op het gebied van gezondheid vormgeeft.

Deelnemers aan de kenniscirkel komen van Facet Emmen, Bibliotheek Hoogeveen, DNK Assen en de B9-bibliotheken. Daarnaast zijn ook het Taalhuis Hoogeveen en Taalhuis Aa & Hunze en Noordenveld aangesloten, omdat zij interesse hebben in het thema.

De zorg verandert

Na een kennismakingsronde legt adviseur Froukje Stuursma van Biblionet Drenthe uit wat de urgentie is om met het thema gezondheid en digitale zorg aan de slag te gaan. De zorgvraag stijgt o.a. door vergrijzing, en de zorg wordt complexer. Steeds meer zorgverleners maken daarom gebruik van slimme technologie en bieden digitale zorg aan.

Maar niet voor alle Nederlanders is het niet vanzelfsprekend om hiervan gebruik te maken. Zij hebben moeite met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Terwijl juist deze mensen relatief vaker zorg nodig hebben, zoals ouderen en andere mensen met een kwetsbare gezondheid. Vanuit haar maatschappelijk-educatieve rol kan de bibliotheek deze mensen ondersteunen. Bijvoorbeeld door kennis en informatie over gezondheid en zorg te verschaffen in het IDO of met cursussen en workshops.

Samenwerken als voorwaarde voor succes

DNK Assen geeft workshops DigiVitaler en werkt hierin samen met het WZA. De specifieke ziekenhuisapp BeterDichtbij komt aan bod en tijdens de laatste bijeenkomst sluit een medewerker van het WZA aan om vragen te beantwoorden. Het werven van deelnemers gaat via het WZA, maar ook via de eigen kanalen van DNK zoals de nieuwsbrief of een oproep in de lokale krant.

Samenwerken met een zorgpartner in jouw regio is echt een voorwaarde voor succes, stelt Ina. Dit kan een ziekenhuis of huisartsenpraktijk zijn. Biblionet Drenthe kan ondersteunen bij het opbouwen van je netwerk en het vinden van de juiste partners. En wat levert zo’n samenwerking op voor de bieb? DNK geeft aan dat zij op deze manier weer zichtbaar is in de wijk en meer mensen kan bereiken. Die kunnen ook naar ander aanbod van de bibliotheek worden doorgeleid.

Maak er iets leuks van

Henriëtte komt als projectleider Taal voor de Taalhuizen in Aa & Hunze en Noordenveld nog met een andere tip: combineer het nuttige met het aangename. Organiseer een leuke bijeenkomst, waarin mensen tegelijkertijd bijvoorbeeld uitleg krijgen over een (medische) app. En: bied het aan in brokjes. Dus niet te veel in één keer.

Na bijna anderhalf uur is er ontzettend veel besproken en informatie uitgewisseld in deze kenniscirkel. De deelnemers hebben druk meegeschreven en hebben weer volop handvaten om mee aan de slag te gaan. Op naar de volgende kenniscirkel!

Artikelafbeelding Terugblik online kenniscirkel gezondheid en digitale zorg

Froukje Stuursma

Adviseur provinciale ondersteuning
Meer weten? Froukje Stuursma kan je verder helpen.