Bibliotheken in Drenthe aan de slag met QR-codes
Op dinsdagochtend 25 april organiseerde Biblionet Drenthe een bijeenkomst over het project QR-codes in het Drents Museum in Assen. Deze ochtend was bedoeld om ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren en verder te helpen in de doorontwikkeling van de plannen.
De deelnemers worden verwelkomd door Annelies Bakelaar, bestuurder bij Biblionet Drenthe. Annelies blikt terug op het ontstaan van het project en is verheugd dat we hier vandaag bij elkaar zijn gekomen. Dan geeft projectleider Froukje Stuursma meer toelichting op het QR-project. Het QR-project is een landelijk innovatieproject van de openbare bibliotheken. Het centrale vraagstuk is: hoe kunnen we met QR-codes de digitale collectie van de Bibliotheek gemakkelijk voor iedereen toegankelijk maken? In een notendop: koppel QR-codes op posters, flyers en schermen aan een selectie e-books of luisterboeken uit de online Bibliotheek, die daardoor met twee klikken via de app of de browser te lezen zijn.
Twintig bibliotheken uit het hele land draaien pilots om toepassingen met QR-codes te onderzoeken en te testen. Alle vier bibliotheekorganisaties in Drenthe doen mee. Er is ondersteuning vanuit een landelijk projectteam. Met het project is het de bedoeling ervoor te zorgen dat lezen en leesplezier altijd binnen bereik is. We willen laten zien dat er digitale oplossingen zijn voor het teruglopen van voorzieningen en kunnen via moderne middelen bijdragen aan de leefbaarheid. Daarnaast stimuleren we met het project de geletterdheid. Voor organisaties biedt het project kansen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en nieuwe doelgroepen te bereiken.
Van Gogh-jaar en Lezen voor de Lijst in je broekzak
De vier Drentse bibliotheekorganisaties presenteren hun plannen met QR-codes. DNK Assen zet QR-codes in voor activiteiten van INKT, Dokter in de Zaal en Derde Dinsdag. Bij de activiteiten worden passende titels gezocht, die aansluiten bij de spreker of het thema. Facet Emmen gaat aan de slag met QR-codes die verwijzen naar e-books en luisterboeken van Lezen voor de Lijst, zodat jongeren snel en makkelijk toegang hebben. De titels komen op posters, wobblers en plafondhangers in de mediatheken op scholen.
Bind heeft vanuit een maatschappelijke urgentie gekozen voor het thema digitaal burgerschap. De leus is ‘Share your skills’, en het project gaat over het verbeteren van de digitale vaardigheden van zowel jongeren (16-23) en ouderen (50+). Hier worden passende titels bij gezocht. De pilot loopt in de bibliotheken in Beilen, Gieten en Coevorden. Tenslotte heeft Bibliotheek Hoogeveen aansluiting gezocht bij het Van Gogh jaar in Drenthe. Er is een poster ontworpen, waarmee titels uit de online Bibliotheek kunnen worden geleend over Vincent van Gogh. De posters hangt al op station Hoogeveen, er zijn ook contacten met stationsmanagers van Assen en Emmen.
Na de presentaties gaat de groep in carrouselvorm langs de vier pilots om tips en tops uit te wisselen. Ook worden er plannen gesmeed om samen op te trekken. De flipovers komen vol post-its te hangen en dat is een hele oogst!
Na bijna twee uur sluit Annelies Bakelaar de bijeenkomst af door iedereen hartelijk te danken voor inzet en deelname! Biblionet Drenthe ondersteunt de bibliotheken bij de uitvoering van de pilots en zal een vervolgbijeenkomst organiseren.