De Drentse bibliotheken denken mee over het Activiteitenplan 2024
Vertegenwoordigers van de Drentse bibliotheekorganisaties en de POI zijn op 25 mei bijeengekomen in het Drents Museum om een aanzet te geven voor het Activiteitenplan 2024 van de POI. Na bijgepraat te zijn over landelijke ontwikkelingen is een nieuw format voor het activiteitenplan geïntroduceerd. Het plan krijgt vorm op hoofdlijnen en wordt middels klantgesprekken met de bibliotheken verder aangevuld in de loop van 2024.
Een foto-opdracht stuurde de aanwezigen de stad in om vast te leggen wat zij van belang achten voor de bibliotheek in 2030. Centraal: de bibliotheek als hoeksteen én middelpunt van de gemeenschap, die bijdraagt aan een kansrijke start voor eenieder. Er lijkt veel aandacht te gaan naar thema’s rondom democratie en burgerschap. Om dit alles te bereiken is het noodzakelijk dat wordt gekeken naar bronnen voor aanvullende financiering, maar ook dat er ruimte blijft om innovaties te ontwikkelen op korte termijn. Volledig vastgelegde plannen zijn hierbij onwenselijk.
Na deze waardevolle blik op de toekomst van de bibliotheek zijn de deelnemers figuurlijk langs de POI gereisd om voor 2024 aan te geven waar voor hen de zwaartepunten en behoeften liggen. De POI is voor het gemak onderverdeeld in zes inhoudelijke thema’s:
- Onderwijs, kinderopvang en jongeren in de bieb
- Basisvaardigheden, leren en het sociaal domein
- Digitaal burgerschap en democratie
- Innovatie
- Support
- Onderzoek en impact
Er is veel input geleverd door de aanwezig bibliotheekcollega’s op basis waarvan het activiteitenplan 2024 zal worden uitgewerkt. Belangrijke en terugkerende onderwerpen en vraagstukken zijn met name doelgroepenbereik, alternatieve financiering en datagericht werken en impactmanagement.
Jongeren zijn en blijven een lastig te bereiken doelgroep. Een nieuwe focus op het vo zou wellicht uitkomst bieden. Kennis over het bevorderen van leesplezier, inrichting van de mediatheek, maar ook geschikt en succesvol aanbod voor de doelgroep worden specifiek benoemd.
De maatschappelijk-educatieve bibliotheek vraagt een manier van werken waarbij ook wordt gekeken naar alternatieve financiering om projecten te kunnen realiseren. Niet alleen fondsenwerving, maar ook crowdfunding of bijvoorbeeld vriendenstichtingen zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren.
Een veel gehoorde term is het datagericht werken. In de bibliotheekwereld en op aanpalende terreinen wordt veel gemonitord, maar deze data worden niet (voldoende) geanalyseerd en benut. Hiervoor missen zowel de kennis als de handjes om dit te realiseren.
Ook het meten van impact op verschillende niveaus hangt hiermee samen. Kennis over goede onderzoeksmethoden om te evalueren, borgen en op te schalen waar mogelijk worden gevraagd.
Na een intensieve en vruchtbare ochtend in het Drents Museum richt de POI zich momenteel op het opstellen van het Activiteitenplan voor 2024. Wij danken de deelnemers en bibliotheekorganisaties voor hun waardevolle bijdrage. In het najaar verwachten wij het Activiteitenplan 2024 op te leveren.