Skip to main content

Fieldlabproject QR-codes op IFLA WLIC 2023 in Rotterdam

Van 21 tot 25 augustus vond het IFLA World Library and Information Congress plaats. Dit is het grootste bibliotheekcongres ter wereld. Meer dan 3.000 bezoekers uit 130 landen werden verwelkomd in het vernieuwde Rotterdam Ahoy om kennis op te doen en met elkaar in gesprek te gaan. Ook een presentatie over het Fiedlabproject QR-codes stond op het programma!

thumb Froukje IFLA 2023 4 MTijdens het congres stonden de doelen uit de IFLA Global Vision en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties centraal. Vanuit het thema ‘Let’s work together, let’s library’ verkenden deelnemers hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving: een maatschappij waarin iedereen kan meedoen. Belangrijke onderwerpen waren persoonlijke ontwikkeling, leesbevordering, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden en de vrije toegang tot cultuur, digitale kennis en innovatie.

In het Expo Pavilion gaven medewerkers van bibliotheken en ondersteunende organisaties presentaties over projecten van Nederlandse bodem. Dit was ook de plek waar wij het project QR-codes mochten presenteren. Dit gebeurde onder de noemer ‘The virtual library in the physical domain’. 71 nieuwsgierige bezoekers uit verschillende landen lieten zich graag inspireren.

Projectleider Froukje Stuursma van Biblionet Drenthe begon met de aanleiding voor het project: Drenthe is een dunbevolkte provincie met een landelijk karakter. Voorzieningen als supermarkten, apotheken, zwembaden en ook bibliotheken zijn vaak verder weg. De vraag kwam op: hoe kunnen we de bibliotheek dichterbij de mensen brengen? Het antwoord daarop was om de verbinding tussen de fysieke en de digitale bibliotheek te zoeken.

thumb Froukje IFLA 2023 4 MHet idee ontstond om met QR-codes de digitale collectie van de Bibliotheek onder de aandacht te brengen op posters, banners en flyers. Met twee klikken krijgen mensen toegang tot meer dan 40.000 e-books en 10.000 luisterboeken. Dit betekent dat lezen en luisteren altijd en overal mogelijk is. Bijna 20 bibliotheken uit het hele land draaien inmiddels pilots in het kader van het project. Ze worden begeleid door een projectteam met leden van Fers, Probiblio en de KB.

Hoe interessant is het om eens te horen hoe andere landen aan de slag zijn met de online Bibliotheek? Daarom werd er een aantal stellingen gepresenteerd. Ten eerste: de digitale en fysieke bibliotheek zijn even belangrijk. Het overgrote deel van de toehoorders was het hiermee eens, maar sommige bibliothecarissen blijven toch verknocht aan een ‘echt’ boek. Vervolgens ging het gesprek over de noodzaak van een digitale bibliotheek om een groter publiek te bereiken. Immers, alles gaat tegenwoordig digitaal? Ten slotte droomden we nog even over alle mogelijkheden van een volwaardige virtuele bibliotheek.

thumb Froukje IFLA 2023 3 MIn het nagesprek met collega’s uit onder andere Finland, Luxemburg en België werd duidelijk dat we de online Bibliotheek in Nederland goed hebben geregeld. Niet alle landen doen aan centrale inkoop van e-content of maken gebruik van één gezamenlijke app om digitaal te lezen en luisteren. Met het project QR-codes geven we een slinger aan het benutten van de kansen die de online Bibliotheek biedt voor ons openbare bibliotheekstelsel.

Artikelafbeelding Fieldlabproject QR-codes op IFLA WLIC 2023 in Rotterdam

Froukje Stuursma

Adviseur provinciale ondersteuning
Meer weten? Froukje Stuursma kan je verder helpen.