Kennissessie jeugdliteratuur - De kracht van kinderboeken
De POI heeft samen met de Drentse bibliotheek-organisaties een kennissessie jeugdliteratuur georganiseerd voor alle bibliotheekmedewerkers in Drenthe. Het doel was om de medewerkers meer inzicht te geven in jeugdliteratuur en de manier waarop kinderen lezen en boeken kiezen.
De bijeenkomst begon met een gesprek over de eigen leeservaringen van de deelnemers. Hieruit bleek dat de passie voor lezen en het genre dat men leest vaak al op jonge leeftijd wordt gevormd. Er werd gesproken over het beslissende boek: het boek dat je tot lezer heeft gemaakt.
Vervolgens werd er een overzicht gegeven van de geschiedenis en de huidige trends van jeugdliteratuur. Ook werden de periodes besproken waarin het kind (g)een lezer wordt: de eerste periode tot 12 jaar, waarin het beslissende boek een rol speelt, de tweede periode van 12 tot 16 jaar, waarin het kind veel afleiding heeft en minder leest, en de derde periode vanaf de volwassenheid, waarin het kind zelf bepaalt wat het leest. Daarnaast werd er aandacht besteed aan de verschillende soorten, functies en dimensies van kinderboeken.
Ook werd er ingegaan op de manier waarop een kind een boek kiest. Hierbij werden de volgende factoren genoemd: de boekpromotie door het eigen netwerk, de bibliotheek en de landelijke campagnes, de vijfvingertest en de verschillende leesniveaus en genres, en de online mogelijkheden om het juiste boek te vinden.
De bijeenkomst werd afgesloten met een open gesprek over hoe we de kinderen kunnen stimuleren om te lezen of te blijven lezen. Er werden veel suggesties gedaan, zoals: het goed presenteren van de materialen, het actief aangaan van het gesprek met het kind in de bibliotheek, het organiseren van activiteiten zoals voorlezen door en auteur, en het zelf lezen van kinderboeken om het kind te kunnen enthousiasmeren.