Skip to main content

Meld je aan voor een Landelijk Fieldlab

Heb jij een interessante onderzoeksvraag, een prototype dat je graag breed wilt testen en (door)ontwikkelen of een innovatieproject dat we landelijk moeten opschalen? Dien je initiatief dan voor 1 juli in voor een Landelijk Fieldlab via Innovatiebieb.nl/.

Wat is een Landelijk Fieldlab?

Een Landelijk Fieldlab is een praktijkomgeving waarin jouw innovatie wordt ondersteund met financiële middelen, begeleiding en toegang tot een uitgebreid netwerk. Het is dé plek om je ideeën verder te brengen en op te schalen naar een landelijk niveau. Denk aan onderzoek, pilots en opschaling van innovaties die de maatschappelijke rol van bibliotheken versterken.

Waarom een Landelijk Fieldlab?

  • Als jouw project wordt geselecteerd, ontvang je ondersteuning van het kernteam innovatie. Een toegewijde coach deelt expertise en helpt je bij het innovatieproces.
  • Er zijn financiële middelen beschikbaar voor elke fase van het innovatieproces, waarmee je bijvoorbeeld uren, producten en experts kunt bekostigen.
  • Werk samen met andere bibliotheken, ondersteuningsinstellingen en de Koninklijke Bibliotheek aan oplossingen die bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. We stellen ons brede netwerk voor je open en zorgen voor nuttige connecties.

Hoe werkt het aanmelden?

Ga naar de pagina ‘project aanmelden‘. Vervolgens vragen we je een beschrijving van je project, het doel, de doelgroep(en), hoe dit aansluit op de opgaven uit de Netwerkagenda en hoe we jouw idee eventueel verder kunnen helpen. Daarnaast willen we graag van je weten of je je project in aanmerking wil laten komen voor verdere uitwerking en verspreiding in een Landelijk Fieldlab.

Hoe ziet het proces eruit?

Geselecteerde inzenders van fieldlabprojecten ontvangen na de eerste selectieronde een uitnodiging om hun idee verder uit te werken en toe te lichten. Kernteam Innovatie stelt daarna een shortlist samen van innovaties die uitgenodigd worden een pitch te geven aan de stuurgroep. De stuurgroep kiest hieruit de innovaties die geschikt zijn om binnen een landelijk Fieldlab verder uit te werken. Hierbij wordt gekeken naar de potentie van de innovatie, maar ook naar fases in het innovatieproces, regionale spreiding en verdeling van budgetten.

Alle organisaties binnen de bibliotheeksector mogen innovaties indienen. Alle innovatieve projecten krijgen een plek op Innovatiebieb.nl, zodat de ideeën en projecten voor iedereen beschikbaar blijven en we met elkaar het gezamenlijk innoveren in de bibliotheken kunnen vormgeven en inspiratie, ervaringen en kennis kunnen delen.

overzicht-deadlines.jpeg

Succes met indienen!

We zien jouw innovaties graag tegemoet! Gebruik hiervoor het formulier op Innovatiebieb.nl, dan zorgen wij dat jouw input meegaat in de landelijke oogst. Vragen over het proces? Stuur ons dan een mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Froukje Stuursma

Adviseur provinciale ondersteuning
Meer weten? Froukje Stuursma kan je verder helpen.

Bijlagen