Skip to main content

Nieuwe afspraken tussen overheden en bibliotheken moeten maatschappelijke impact vergroten

Een Nederland waarin iedereen kan lezen, iedereen online kan meekomen en iedereen zich een leven lang kan ontwikkelen. Daarvoor zullen bibliotheken en overheden zich ook de komende drie jaar blijven inzetten, zo is gisteren bekrachtigd in het vernieuwde Bibliotheekconvenant (2024-2027). Onderdeel van de afspraken is dat partijen onderzoeken of alle kinderen automatisch lid kunnen worden van de bibliotheek. De ondertekening van het Bibliotheekconvenant vond plaats tijdens een werkbezoek van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan het Huis van de stad Rijswijk.  

In het convenant staan wederom de drie maatschappelijke opgaves centraal: Geletterde samenleving, Participatie in de informatiesamenleving en een Leven lang ontwikkelen. De afspraken zijn getekend door het ministerie van OCW, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de KB, de Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).

Minister Bruins (OCW):
Deze afspraken zijn belangrijk, want een goede bibliotheek is zoveel meer dan de plek waar mensen heen gaan om een boek te lenen. Het is een plek waar je op je eigen manier de volgende stap in je ontwikkeling zet. Of je nu jong of oud bent. En of je nu goed kunt lezen of nog niet. Bibliotheken helpen mensen vooruit in onze samenleving. Ik wil daarom dat de bibliotheek letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving staan. Deze afspraken helpen daarbij. “

Klaas Gravesteijn, directeur VOB:
Met de afspraken zetten we stappen om de maatschappelijke impact van de sector nog groter te maken. Het convenant geeft richting voor waar de komende jaren als sector mee aan de slag gaan. Concreet willen we nog meer jongeren bereiken, de samenwerking met het onderwijs versterken en de programmering rondom democratie en burgerschap uitbreiden.”

Looptijd en vervolg 

Het nieuwe convenant loopt tot september 2027. Vertegenwoordigers van alle partijen komen minimaal één keer per jaar bij elkaar om de voortgang te bespreken en acties door te nemen. Dit gebeurt op initiatief van de minister van OCW. KB, SPN en VOB nemen het voortouw om de afspraken om te zetten in concrete acties met een vernieuwde Netwerkagenda. Een geactualiseerde versie hiervan wordt begin 2025 verwacht. Het volledige convenant is hier te vinden.

Artikelafbeelding Nieuwe afspraken tussen overheden en bibliotheken moeten maatschappelijke impact vergroten

Thijs van Someren

Meer weten? Thijs van Someren kan je verder helpen.