Update projecten 2024 Drentse Innovatie Agenda (DIA)
Dit jaar hebben de Drentse bibliotheken mooie stappen gezet binnen de Drentse Innovatieagenda, een meerjarig programma dat innovatie binnen het Drents Bibliotheeknetwerk stimuleert. Het doel? De maatschappelijke impact van de bibliotheken vergroten en hun rol in de gemeenschap versterken. Het programma wordt financieel ondersteund door de provincie Drenthe. Benieuwd hoe het ervoor staat met de projecten in 2024? Lees snel verder!
Bibliotheek Hoogeveen heeft zich in het project Toekomstbestendige fondsenwerving volop ingezet voor duurzame manieren om nieuwe inkomsten te genereren naast de (gemeentelijke) subsidies. Europese fondsen zijn aangeschreven, en de bibliotheek heeft deelgenomen aan de Europe Challenge met het project ‘Painting Murals, Breaking Down Walls’. Ook is er hard gewerkt aan subsidies voor erfgoedinnovatie om cultuur en geschiedenis toegankelijker te maken en maatschappelijke verbinding te bevorderen. Tot slot werden ondernemers geïnspireerd om te investeren in de bibliotheek tijdens een energieke ondernemersdag.
De Bind-bibliotheken hebben hun Bieb Vertelpaal verder ontwikkeld, waarmee ze feedback van bezoekers verzamelen. Er is een online variant getest op diverse locaties en evenementen, met als doel de vraagstellingen te verbeteren en de gegevens overzichtelijker te presenteren via een dashboard. Maar dat is niet alles! Bind ging aan de slag met JUPITER, een project dat jongeren helpt kritisch na te denken over nepnieuws en desinformatie. Lessen over digitaal burgerschap werden gegeven in het VO van Diever, en via peer-educators en brainstormsessies werd volop samengewerkt met de jongeren. Het Fake News Event was een groot succes, waar zelfs het Dagblad van het Noorden in dit artikel over berichtte.
Leerlingen van Stad & Esch in Diever buigen zich over een houten 'Escape Box'. Foto: Wilbert Bijzitter
DNK werkt voor het project Stille Stories aan een mobiele installatie met silent disco-sets, waarmee bezoekers naar verhalen, luisterboeken en podcasts kunnen luisteren. Dit materiaal wordt samen met professionals en liefhebbers gemaakt in workshops en cursussen bij DNK. Onlangs werden er drie zuilen geïnstalleerd voor iPads en koptelefoons. De geplande workshop podcast maken moest helaas worden geannuleerd door te weinig belangstelling, maar DNK pakt het anders aan door op grote evenementen mobiele opnameplekken te creëren waar bezoekers na afloop met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Ontwerp van de zuil
Facet heeft het project Boek te Leen opgezet om leesplezier en leesbevordering bij kinderen in groep 3 en 4 te stimuleren. Kinderen maken hun eigen boek, dat tijdelijk in de bibliotheek te leen is. Een pilot werd met succes uitgevoerd op acht scholen in Drenthe, waarbij voorlezen, taallessen, dramalessen en beeldende workshops werden gecombineerd. De werkbladen die de kinderen maakten, worden verwerkt in het boek. Ouder-kind bijeenkomsten boden ouders de kans om de boeken te bewonderen en samen taalspellen te spelen. De reacties zijn positief, en een tussenevaluatie in 2024 zal het project verder verbeteren en breder uitrollen.
Tot slot is er een samenwerking geweest tussen de POI en bibliotheekorganisaties, die leidde tot een bijzonder Drents Bibliotheekevent in Wildlands, met als thema ‘Bieb goes Wild’.
Deze projecten geven het Drentse bibliotheekwerk een flinke impuls in vernieuwing en kwaliteit, waardoor de bibliotheken zich verder kunnen ontwikkelen tot belangrijke maatschappelijke knooppunten. De projecten worden in het tweede kwartaal van 2025 afgerond.