Drentse Bibliotheek van de toekomst: terugblik op een interessante dag!
Waar gaan we naar toe met de bibliotheken met alle nieuwe technologische ontwikkelingen? Komt het nog wel goed? Wat gaat er met ons vak gebeuren?
Bijna 100 medewerkers van de bibliotheken in Drenthe waren op 26 september aanwezig in De Tamboer in Hoogeveen, waar ze verwelkomd werden door dagvoorzitter Daniel Pit. De robot aarzelde nog even om het openingswoord te doen, maar kreeg nog een herkansing. Annelies Bakelaar, de voorzitter van de Stuurgroep Drentse Innovatieagenda, de organisator van de dag, opende de bijeenkomst, met alvast een hint naar de hoofdgast Maxim Februari.
Daarna van start met een peiling: waar vinden we onszelf staan als bibliotheken? Over de bibliotheek van de toekomst: hybride, bruisend en innovatief, gastvrij, verbindend en voor iedereen. Kansen zien we voor jongeren, ontmoeting, samenwerking en community’s.
En de vraag wat je als bibliotheekmedewerker zelf gaat bijdragen aan deze veranderingen: leesplezier, kennis, informatie en inspiratie. Bibliotheken willen faciliteren en ook is het belangrijk dat de bibliotheek bekender wordt in de lokale samenleving.
Interview met Maxim Februari
Aanleiding van het gesprek met Maxim Februari was zijn boek ‘Doe zelf normaal’ over de nieuwe technologische ontwikkelen en de kansen en risico’s die ze met zich meebrengen. Hoe moeten we hierop reageren? Daniel Pit stelde de vragen, die door de bibliotheken ingebracht
Maxim Februari vertelde dat ontwikkelingen als AI en grote sociale mediaplatforms de onderlinge communicatie gaan veranderen. Ook instituten zullen erdoor veranderen. Je moet hier bewust mee omgaan. De vraag moet zijn wat wij van de technologie willen, wat het moet kunnen. De technologie is niet de bepalende factor. Je weet nu nog niet goed waar je op moet letten. Wat is betrouwbaar? We moeten zelf manieren vinden om die garantie te krijgen.
Een overzicht van het volledige interview kun je hier lezen.
Deelsessies
Voor en na de lunch kon iedereen deelnemen aan deelsessies.
Jannie van Vugt, projectleider herontwikkeling brancheopleiding bij de VOB ging in haar deelsessie in op de nieuwe rollen die je als bibliothecaris kunt vervullen. Haar ervaring is, dat Drenthe trots kan zijn op het menselijke kapitaal in de bibliotheek. De gemene deler: je wilt als bibliotheken het verschil maken in de samenleving en van betekenis zijn.
Anne van den Dool is auteur en collectieadviseur. Centraal in haar workshop stond het nadenken over het gebruik van de collectie bij activiteiten. Als je de boeken wegdoet, blijft er niet veel over. Bibliotheken moeten mensen verleiden om zich te verdiepen in nieuwe onderwerpen, niet alleen bezig zijn met wat mensen vragen.
Froukje Stuursma ging in haar workshop aan de slag met Lego, om het innovatieproces op gang te brengen. Innovatie begint met een probleem dat je tot een oplossing wilt brengen. Het vraagstuk in de workshop was de ontlezing van jongeren. In een paar minuten waren de groepen tot de kern van het probleem gekomen en samen kwamen ze al bouwend tot 50 perspectieven op het probleem. Als reactie uit de zaal kwam dat je dat wel kan lezen via een rapport, maar dat werkt toch anders. Je komt met Lego direct in een andere manier van denken, omdat je met je handen werkt. Er kwamen mooie zienswijzen uit.
Marjory Hospers had gekozen voor het motto ‘AI is hier om te blijven!’ Alles kan, en niets is te gek, maar hoe kun je het nu gebruiken. En we gebruiken AI al voor allerlei toepassingen, alleen weten we dat vaak niet. De presentatie liep wel helemaal in de war maar, en daar ging het om, in de workshop kwamen de gesprekken goed op gang. Samen zullen we stappen moeten zetten en we moeten met elkaar en met de bezoekers van de bibliotheek het gesprek op gang brengen. Daarvoor zijn wel meer kennis en vaardigheden nodig en daar gaan we in de provincie mee aan de slag.
Samen verder kijken
De bijeenkomst werd gezamenlijk afgesloten in de theaterzaal. Verrassend was het Spoken Word-optreden van JustRon, die op zijn heel eigen wijze terugkeek op de dag en op zijn relatie met lezen, taal en de bibliotheek.
John Brandsma blikte namens Biblionet Drenthe terug op de inhoud van de dag en prees de energie die uitging van de workshops en het plenaire programma. Met alle inspiratie en kennis die we hebben opgedaan zullen we als Drents bibliotheeknetwerk verder gaan met het ontwikkelen van nieuwe initiatieven, die mogelijk zijn door de middelen die de Provincie Drenthe beschikbaar steld.
Herman Roozen en Daniel Pit hebben het laatste woord.
Herman laat op zijn bijzondere manier aan ons zien wat hem op deze dag is opgevallen. Van een ontploffende catchbox tot rake karikaturen. De kern van AI is in zijn ogen hetzelfde gebleven: garbage in -garbage out.
Al met al kijken we terug op een interessante dag, waar je nieuwe inzichten kon opdoen en waar druk is genetwerkt en kennis en informatie is uitgewisseld door collega’s in de hele provincie.
Fotoverslag
Cartoons Herman Roozen